Lista fuglestasjon Norsk Ornitologisk Forening
Norsk English
Bare på norsk Bare på norsk

Nyheter
Støtt oss
Frivillig
Artsliste
Avvik
Logg
Merketall
Årstotaler
Utland
Om oss
Frivillige 2019-2021
Frivillige 2015-2018
Stasjonsområde
Norgeslisten
Overnatting
Omvisning
Publikasjoner
2011-2021
1957-2010
Fuglevakta
Vedtekter
Transport
Kontakt
Fuglestasjoner
Videos

Logg inn

Søk på siden






Steinskvett
Northern Wheatear (Oenanthe oenanthe)

-


Steinskvetten er en karakterfugl i Fyrområdet og er Lista Fuglestasjons sin logofugl.

Steinskvetten er en trekkfugl som kommer for alvor i april til landet. Først til Sørlandet, siden til fjellet. Steinskvetten er kanskje den spurvefuglen i verden som gjør det lengste trekket. Fra Øst-Afrika, gjennom Sibir og helt til Alaska. De norske overvintrer trolig i Vest-Afrika.

Steinskvetten hekker under stein eller i murer og liker beitet landskap med stein og kort gress. Listafuglene forlater oss trolig allerede tidlig i september, mens fugler lenger nord fra besøker Lista under trekket senhøstes.

Lista Fuglestasjon har siden 2013 vært med i et nasjonalt fargemerkingsprosjekt for steinskvett, det samme prosjektet som for linerle. Prosjektet ledes av Sunnmøre ringmerkingsgruppe, og målet er å lære mer om trekkruter og overvintringsområder for de steinskvettene som er ringmerket på Lista.

Siden 2015 har vi overvåket de hekkende steinskvettene rundt fyret, ringmerket voksne og unger og registrert reirene og ungene funnet i området.

Data materialet fra Lista Fuglestasjon siden 1990:











Lista Fuglestasjon
Fyrveien 6
NO-4563 Borhaug
post@listafuglestasjon.no Tlf: 949 86 793